Home » NERC Exam Questions And Answers

NERC Exam Questions And Answers

Spread the love

Are you looking for NERC exam questions then you are on the right web page for all the best and relevant past questions and answers.

Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) has begun inviting applicants NERC Recruitment CBT test 2022/2023 NERC Aptitude Test 2022/2023: NERC Aptitude Test Previous Questions Practice for 2022 can help you get ready faster and will also aid in understanding the pattern of the exam for the optimal performance.

The nerc test for recruitment to the 2022 exam will be announced shortly after the application process has been completed. Like every year, applicants are searching for Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) question and answer books from the past in addition to looking for the format of the test.

NERC Exam Questions and Answers for Nigerian Electricity Regulatory Commission Test

NERC Aptitude Test Past Questions

1. In Nigeria the standard voltage and the frequency is ___ respectively
A. 230 V / 50 Hz
B. 302 V / 75
C. 420 V / 70
D. 530 V /50
Answer: 230 V / 50 Hz

2. One of this is not a source of electricity.
A. Sun
B. Wind
C. Water
D. Hydrogen
answer: Hydrogen

3. _____ is the rate of doing work?
A. Power
B. Energy
C. Strength
D. Fitness
Answer: Energy

4. PPM means?
A. Prepaid meter
B. Permanent meter
C. Power meter
D. Prefer meter
Answer: Prepaid meter

5) How much time in minutes will it take a car driving at 90 km/hr to travel 27 kilometers?
A. 3.3 minutes
B. 2430 minutes
C. 18 minutes
D. 0.3 minutes

6) What is the total capacity in gallons of a rectangular tank 5 meters in height knowing that it will hold 200 liters per foot?
A. 3281 gal
B. 1000 gal
C. 867 gal
D. 8670 gal

In the following question, a related pair of words or phrases is followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

7) COLOR: SPECTRUM
A. tone: scale
B. sound: waves
C. verse: poem
D. dimension: space

8) Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word DIFFUSE:
A. concentrate
B. contend
C. imply
D pretend

For questions 9 to 15, select the correct answer:

9) I don’t know_____.
A. where is your pen
B. where is your pen is
C. where is the pen
D. where is the pen of yours

READ ALSO:   Delta State Girl Child Empowerment Program 2022 Registration

10. If you want to see him, ______.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please let me know
D. let me please be known

11. ­­­­­_______, the little girl ran out of the yard.
A. Being afraid of the dog
B. The dog she is afraid of
C. The dog has been afraid of
D. Was being afraid of the dog

12. The manager_____ here at 4 p.m.
A.  is supposed to arrive
B. is supposed to arrive
C. will suppose to arrive
D. is supposed to arrive

13. Due to the devaluation, many people have become rich, but many others _______.
A. ruined
B. have been ruined
C. have ruined
D. would have ruined

14. The man has been hospitalized since yesterday ______.
A. because his serious wound
B. because of his serious wound
C. because of his seriously wound
D. because his wound seriously

15. Your suggestion, ______, is beneficial to both the company and the employees.
A. different than his
B. as well as he
C. as he is
D. like his

In the sentence below, choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

16) Early _____ of hearing loss is ______ by the fact that the other senses are able to compensate for moderate amounts of loss, so that people frequently do not know that their hearing is imperfect.
(A) discovery … indicated
(B) development … prevented
(C) detection … complicated
(D) treatment … facilitated

For questions 17 to 40, choose the correct tense for the verbs in brackets:

17) I usually go by train, but this weekend I am going by bus. It (takes) longer but it costs less.
A. take
B. takes
C. is taken
D. will take

18) I (do not think) your brother is enjoying the party. He keeps looking at his watch.
A. doesn’t think
B. didn’t think
C. don’t think
D. am not thinking

19) The hall (be) painted at the moment, so it isn’t looking its best.
A. is being
B. is
C. is to be
D. will be

20) At present I’m having my typewriter (repaired).
A. repairing
B. repaired
C. is repaired
D. being repaired

Electrical Questions / Answers

1). If there is 6 A of current through the filament of a lamp, how many coulombs of charge move through the filament in 1.75 s?

READ ALSO:   LNSC shortlisted candidates 2022

A. 10.5 C

B. 105 C

C. 3.4 C

D. 34 C

Correct Answers: A

2. Resistance limits the current.

A. True

B. False

Correct Answers: A

3. When placed close together, two positively charged materials will

A. Attract

B. Become neutral

C. Become negative

D. Repel

Correct Answers: D

4). A circuit breaker is a_______?

A. Fuse

B. Switch

C. Resettable protective device

D. Resistor

Correct Answers: C

5. Materials with lots of free electrons are called

A. Conductors

B. Insulators

C. Semiconductors

D. Filters

Correct Answers: A

6. The colored bands for a 4,700 ohm resistor with a ten percent tolerance are

A. Yellow, violet, red, gold

B. Yellow, violet, orange, gold

C. Yellow, violet, red, silver

D. Orange, violet, red, silver

Correct Answers: C

7). Free electrons make current possible.

A. True

B. False

Correct Answers: A

8). A material that does not allow current under normal conditions is a/an

A. Conductor

B. insulator

C. Semiconductor

D. Valence

Correct Answers: B

9) The current in a given circuit is not to exceed 24 A. Which value of fuse is best?

A. A fuse is not necessary

B. 24 A

C. 210 A

D. 20 A

Correct Answers: B

10). An open circuit is one that has a complete current path.

A. True

B. False

Correct Answers: B

11. The maximum resistance value for a brown, red, yellow, gold resistor is

A. 126,000 Ω

B. 126,600 Ω

C. 114,000 Ω

D. 132,000 Ω

Correct Answers: A

12. The insulating material for a cable should have

A. Low cost

B. High dielectric strength

C. High mechanical strength

D. All of the above

Correct Answers: D

13. In a cable immediately above metallic sheath ________ is provided.

A. Earthing connection

B. Armouring

C. Bedding

D. None of the above   

Correct Answers: C

14. Which of the following variety of copper has the best conductivity ?

A. Induction hardened copper

B. Hard drawn copper

C. Pure annealed copper

D. Copper containing traces of silicon

Correct Answers: C

15).  Those materials are well suited for making permanent magnets which have ________ retentivity and ________ coercivity.

A. Low, high

B. High, high

C. High, low

D. Low, low

Correct Answers: B

Other Sample Questions / Answers

16). A report consists of 20 sheets each of 55 lines and each such line consist of 65 characters. This report is reduced onto sheets each of 65 lines such that each line consists of 70 characters. The percentage reduction in number of sheets is closer to

A. 20%

B. 5%

C. 30%

D. 35%

Correct Answers: A

17). The price of Hunda car rises by 30 percent while the sales of the car come down by 20%. What is the percentage change in the total revenue?

READ ALSO:   How To Check Police Recruitment Status

A. – 4%

B. – 2%

C. + 4%

D. + 2%

Correct Answers: C

18). If a 36 inches long strip cloth shrinks to 33 inches after being washed, how many inches long will the same strip remain after washing if it were 48 inches long?

A. 47 inches

B. 44 inches

C. 45 inches

D. 46 inches

Correct Answers: B

19). Every month a man consumes 25 kg rice and 9 kg wheat. The price of rice is 20% of the price of wheat and thus he spends total N350 on the rice and wheat per month. If the price of wheat is increased by 20% then what is the percentage reduction of rice consumption for the same expenditure of N50? Given that the price of rice and consumption of wheat is constant :

A. 40%

B. 25%

C. 36%

D. 24%

Correct Answers: C

Pick the option that best interpret the statement initially  given:

20). You need not come unless you want to.

A. You don’t need to come unless you want to

B. You come only when you want to

C. You come unless you don’t want to

D. You needn’t come until you don’t want to

Correct Answers: A

21). Choose the expression or word which best complete each sentences:

It was a long poem but he learnt it ….

A. off head

B. in memory

C. by heart

D. at heart

Correct Answers: C

22). What year was Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) in naugurated?

A. 2015

B. 2016

C. 2017

D. 2018

Correct Answers: C

23). The main function of NERC, when it comes to electricity in Nigeria is?

A. Management

B. Regulatory

C. Establishment

D. Assessment

Correct Answers: C

24). Electricity generation started in Nigeria in the year _____?

A. 1900

B. 1880

C. 1914

D. 1886

Correct Answers: D

25).  The first amount of electric current generated in Nigeria when electricity began was?

A. 60kw

B. 600kw

C. 25kw

D. 1205KW

Correct Answers: A

26).  Electric current was first generated in Nigeria through a_______?

A. Kanji Dam

B. Car

C. Grinder

D. Generator

Correct Answers: D

You can Apply For Quick Loan Using These Loan Apps

These loan apps are only for urgent loan for personal needs, they are all genuine loan apps

Zuma Cash Loan App

Alikash Loan App

Cash Farm Loan App

Bell Loan App

Wecredit Loan App

Kiakia Loan App

Unicredit Loan App

Aimloan App

Zedvance Loan App

Creditmesan loan app

Naira9ja

Kmimk Loan Application

Nairabag

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!