Home » Download NERC Aptitude Test Past Questions And Answers

Download NERC Aptitude Test Past Questions And Answers

Spread the love

Download for no cost NERC aptitude test questions and answers in Ejes Gist Newspaper.

Below, you will find NERC Aptitude Test Update and no cost NERC previous questions and Answers

In the wake of the deadline of Nigerian Electricity Regulatory Commission ( NERC Recruitment) the commission has begun inviting candidates to take an aptitude test.

This 2022 NERC Aptitude Test Past Questions Practice test will aid you in preparing faster and more easily understand the test pattern.

Following the submission process after the application process is completed, the NERC exam for the recruitment process in 2022 will be made public. Candidates are seeking previously-taken Nigerian Electricity Regulatory Commission (NERC) questions and answers along with the test formatas it is used in the past.

NERC Past Questions and Answers for Nigerian Electricity Regulatory Commission Test

NERC aptitude test past questions and answers

1. In Nigeria the standard voltage and the frequency is ___ respectively
A. 230 V / 50 Hz
B. 302 V / 75
C. 420 V / 70
D. 530 V /50
Answer: 230 V / 50 Hz

2. One of this is not a source of electricity.
A. Sun
B. Wind
C. Water
D. Hydrogen
answer: Hydrogen

3. _____ is the rate of doing work?
A. Power
B. Energy
C. Strength
D. Fitness
Answer: Energy

READ ALSO:   Civil Defence Recruitment 2022/2023

4. PPM means?
A. Prepaid meter
B. Permanent meter
C. Power meter
D. Prefer meter
Answer: Prepaid meter

5) How much time in minutes will it take a car driving at 90 km/hr to travel 27 kilometers?
A. 3.3 minutes
B. 2430 minutes
C. 18 minutes
D. 0.3 minutes

6) What is the total capacity in gallons of a rectangular tank 5 meters in height knowing that it will hold 200 liters per foot?
A. 3281 gal
B. 1000 gal
C. 867 gal
D. 8670 gal

Still on NERC aptitude test past questions and answers

In the following question, a related pair of words or phrases is followed by five lettered pairs of words or phrases. Select the lettered pair that best expresses a relationship similar to that expressed in the original pair.

7) COLOR: SPECTRUM
A. tone: scale
B. sound: waves
C. verse: poem
D. dimension: space

8) Choose the lettered word or phrase that is most nearly opposite in meaning to the word DIFFUSE:
A. concentrate
B. contend
C. imply
D pretend

For questions 9 to 15, select the correct answer:

9) I don’t know_____.
A. where is your pen
B. where is your pen is
C. where is the pen
D. where is the pen of yours

10. If you want to see him, ______.
A. please let me know
B. let me know, please
C. please let me know
D. let me please be known

11. ­­­­­_______, the little girl ran out of the yard.
A. Being afraid of the dog
B. The dog she is afraid of
C. The dog has been afraid of
D. Was being afraid of the dog

READ ALSO:   Is Nigeria Airforce Form Out For 2022/2023

Scroll down for more NERC aptitude test past questions and answers

12. The manager_____ here at 4 p.m.
A.  is supposed to arrive
B. is supposed to arrive
C. will suppose to arrive
D. is supposed to arrive

13. Due to the devaluation, many people have become rich, but many others _______.
A. ruined
B. have been ruined
C. have ruined
D. would have ruined

14. The man has been hospitalized since yesterday ______.
A. because his serious wound
B. because of his serious wound
C. because of his seriously wound
D. because his wound seriously

More on NERC aptitude test past questions and answers

15. Your suggestion, ______, is beneficial to both the company and the employees.
A. different than his
B. as well as he
C. as he is
D. like his

In the sentence below, choose the word or set of words for each blank that best fits the meaning of the sentence as a whole.

16) Early _____ of hearing loss is ______ by the fact that the other senses are able to compensate for moderate amounts of loss, so that people frequently do not know that their hearing is imperfect.
(A) discovery … indicated
(B) development … prevented
(C) detection … complicated
(D) treatment … facilitated

For questions 17 to 40, choose the correct tense for the verbs in brackets:

17) I usually go by train, but this weekend I am going by bus. It (takes) longer but it costs less.
A. take
B. takes
C. is taken
D. will take

READ ALSO:   Enugu State Government Recruitment 2022/2023 Application Form Portal

18) I (do not think) your brother is enjoying the party. He keeps looking at his watch.
A. doesn’t think
B. didn’t think
C. don’t think
D. am not thinking

19) The hall (be) painted at the moment, so it isn’t looking its best.
A. is being
B. is
C. is to be
D. will be

20) At present I’m having my typewriter (repaired).
A. repairing
B. repaired
C. is repaired
D. being repaired

NERC aptitude test past questions and answers on Electrical 

1). If there is 6 A of current through the filament of a lamp, how many coulombs of charge move through the filament in 1.75 s?

A. 10.5 C

B. 105 C

C. 3.4 C

D. 34 C

Correct Answers: A

2. Resistance limits the current.

A. True

B. False

Correct Answers: A

3. When placed close together, two positively charged materials will

A. Attract

B. Become neutral

C. Become negative

D. Repel

Correct Answers: D

4). A circuit breaker is a_______?

A. Fuse

B. Switch

Advertisements

C. Resettable protective device

D. Resistor

Correct Answers: C

5. Materials with lots of free electrons are called

A. Conductors

B. Insulators

C. Semiconductors

D. Filters

Correct Answers: A

You can Apply For Quick Loan Using These Loan Apps

These loan apps are only for urgent loan for personal needs, they are all genuine loan apps

Zuma Cash Loan App

Alikash Loan App

Cash Farm Loan App

Bell Loan App

Wecredit Loan App

Kiakia Loan App

Unicredit Loan App

Aimloan App

Zedvance Loan App

Creditmesan loan app

Naira9ja

Kmimk Loan Application

Nairabag

Leave a Comment

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!